Advocatenkantoor Aalst

Verplichte Gestructureerde E-Facturatie vanaf 2026

Marijke Everaert, Advocate

December, 2024


Het gebruik van een GSM of ander mobiel apparaat achter het stuur is niet alleen gevaarlijk, maar sinds 3 maart 2022 ook strenger gereguleerd en bestraft. Deze aanpassingen in de wetgeving waren essentieel om de verkeersveiligheid te verbeteren, want onderzoek toont aan dat GSM-gebruik achter het stuur de kans op een ongeval tot zes keer verhoogt. Hieronder leest u alles over de vernieuwde regels, de sancties én de relevante wetsartikelen.


Verplichte Gestructureerde E-Facturatie vanaf 2026


Vanaf 1 januari 2026 moeten bijna alle Belgische btw-plichtigen gestructureerde elektronische facturen verzenden en ontvangen voor B2B-transacties. Dit wordt mogelijk gemaakt door een standaardformaat dat automatische verwerking ondersteunt. Hier leest u wat dit betekent en hoe u zich kunt voorbereiden.


Wat is een gestructureerde elektronische factuur?


Een gestructureerde elektronische factuur is geen simpele PDF, maar een digitaal document dat voldoet aan specifieke normen en geautomatiseerde verwerking mogelijk maakt. Voor veel ondernemingen betekent dit een overstap naar een elektronisch facturatiesysteem.


Wie moet overschakelen?


De verplichting geldt voor:

  • Belgische btw-plichtigen, inclusief kleine ondernemingen en buitenlandse entiteiten met een Belgische vaste inrichting.
  • B2B-transacties in België die niet zijn vrijgesteld op grond van artikel 44 van het Btw-Wetboek.


Uitzonderingen zijn er voor:

  • Gefailleerde belastingplichtigen.
  • Ondernemingen die uitsluitend vrijgestelde handelingen verrichten (artikel 44).
  • Forfaitaire btw-plichtigen.


Hoe werkt het?


Facturen moeten worden opgesteld in het PEPPOL BIS-formaat en via het PEPPOL-netwerk verzonden. Het HERMES-platform staat klaar als vangnet voor bedrijven zonder de benodigde digitale infrastructuur.


Fiscale steunmaatregelen


Om de overstap te ondersteunen, zijn er fiscale voordelen voor zelfstandigen en kmo’s:

  • Verhoogde kostenaftrek (120%): Voor softwarekosten en advieskosten tussen 2024 en 2027.
  • Verhoogde investeringsaftrek (20%): Vanaf 2025 voor digitale investeringen, zoals facturatiesoftware en IT-beveiliging.


Impact en voorbereiding


Deze nieuwe regel vergemakkelijkt fiscale controles en biedt kansen voor meer efficiëntie. Bereid uw onderneming tijdig voor en profiteer van de beschikbare steunmaatregelen. Vanaf 2030 wordt gestructureerde elektronische facturatie mogelijk de Europese norm, maar België loopt alvast voorop.