Advocatenkantoor Aalst

Insolventierecht & herstructureringen

Over onze expertise op vlak van insolventierecht & herstructureringen/ondernemingen in moeilijkheden


Wij staan ondernemingen bij die te kampen hebben met financiële problemen en trachten zo de continuïteit te waarborgen. Me-legal begeleidt u bij de gevolgen van insolvabiliteit van de debiteur en de technieken waarmee schuldeisers hun belangen kunnen verdedigen.


U kan beroep doen op Me-legal voor volgende expertises:


  • Ontbinding & vereffening van uw vennootschap
  • Faillissementsrecht
  • Begeleiding van GRP procedures (Gerechtelijke Reorganisatie Procedures - voorheen WCO)
  • Herstructureringen in uw bedrijf
  • Ondernemingen in moeilijkheden
  • Incasso problemen


Nieuwe wetgeving insolventierecht


Sinds 1 september 2023 werd het insolventierecht grondig hertekend. Wij vatten de meest ingrijpende veranderingen even samen:


1. Een bedrijf dat zich in een financiële crisis bevindt, heeft nu de mogelijkheid om de kamer voor ondernemingen in moeilijkheden te verzoeken bepaalde schuldeisers, waaronder de belastingdienst en de RSZ, op te roepen voor onderhandelingen over de nog openstaande schulden. Als er een overeenkomst wordt bereikt, wordt dit vastgelegd in een officieel proces-verbaal dat juridisch afdwingbaar is.

2. Een minnelijke schikking kan nu ook met slechts één schuldeiser worden gesloten, en vereist dus niet langer de goedkeuring van ten minste twee schuldeisers.
 
 3. De gerechtelijke reorganisatieprocedure kent nu twee varianten: de openbare en de besloten variant. In het geval van de besloten variant wordt er geen enkele openbare bekendmaking gedaan. Bovendien kan deze niet alleen door de onderneming zelf worden geïnitieerd, maar ook door een schuldeiser of een aandeelhouder.

 

4. Bij het collectief akkoord wordt nu, zowel in de openbare als in de besloten procedure, een onderscheid gemaakt tussen grote ondernemingen en alle andere ondernemingen. Voor grote ondernemingen is het aanzienlijk uitdagender om een goedgekeurd collectief akkoord te bereiken.

5. Een overdracht onder toezicht van de rechtbank heeft nu steeds een faillissement of gerechtelijke vereffening als gevolg.

Indien een onderneming haar faillissement aanmeldt, spreekt de rechtbank niet onmiddellijk het faillissement uit. De rechter zal eerst een beoogd curator aanstellen die gedurende een periode van 30 (of 60) dagen samen met de onderneming de voorbereidingen treft voor een doorstart na het faillissement.
 

6. Voor rechtspersonen zonder noemenswaardige activiteiten kan er nu een gerechtelijke ontbinding uitgesproken worden in plaats van een faillissement.


7. Natuurlijke personen die na een faillissement in aanmerking komen voor kwijtschelding, dienen vanaf nu geen apart verzoek meer in te dienen. De kwijtschelding wordt nu automatisch verleend bij de afsluiting van het faillissement waardoor de gefailleerde de afronding van het faillissement moet afwachten vooraleer er duidelijkheid komt over de kwijtschelding.


Bescherming tijdens de gerechtelijke reorganisaties



Gerechtelijke reorganisatie ( de voomalige Wet Continuiteit Ondernemingen)


Indien een onderneming tijdelijk haar schulden niet meer kan betalen of de voortzetting van de onderneming in het gevaar komt, kan een gerechtelijke reorganisatie de oplossing bieden. Het doel is een faillissement vermijden door de financiële moeilijkheden te overwinnen.


De gerechtelijke reorganisatie biedt ondernemers bescherming tegen schuldeisers. Deze onderneming is in staat om verder te werken, doch dient een haalbaar afbetalingsplan te krijgen om de schulden te kunnen terugbetalen. De procedure van gerechtelijke reorganisatie geeft een periode van opschorting tot betaling van de oude schuldeisers, die hun schulden niet meer kunnen vorderen en waardoor de schuldenaar een adempauze krijgt. In deze periode kan de onderneming niet failliet worden verklaard en kan er geen beslag worden gelegd door de deurwaarders.


Aanvragen van gerechtelijke reorganisaties


De schuldenaar moet de aanvraag voor deze procedure doen door middel van een verzoekschrift bij de ondernemingsrechtbank, onderworpen aan heel wat wettelijk bepaalde regels. Zodra de ondernemingsrechtbank de continuïteit van de onderneming in gevaar acht, wordt de gerechterlijke reorganisatie open verklaard. De neerlegging van het verzoekschrift gebeurt via de website www.regsol.be en een retributie dient te worden betaald. Zodra dit neergelegd is, is er een opschorting van betaling.


Me-legal helpt bij de aanvraag tot opstart van de procedure. 


De procedure heeft drie mogelijkheden


  • Minnelijk akkoord
  • Collectief akkoord
  • Overdracht van de gehele of gedeeltelijke onderneming onder gerechtelijk gezag


Me-legal adviseert u bij het zoeken van de juiste procedure en begeleidt u hier vlot doorheen.


Er kan een minnelijk akkoord worden gesloten onder toezicht van een gedelegeerd rechter die door de rechtbank wordt aangesteld. Dit kan voortaan met één  schuldeiser. Binnen het minnelijk akkoord zijn er verschillende mogelijkheden zoals het voorstellen van een afbetalingsplan, het verstrekken van zekerheden, het in pand geven van bepaalde goederen, ... . Zodra er overeenstemming is bereikt, zal de recht het akkoord homologeren, uitvoerbaar verklaren en de gerechtelijke reorganisatie afsluiten.


Bij een collectief akkoord wordt ervoor geopteerd om een reorganisatieplan voor te leggen aan alle schuldeisers met het doel om de bestaande schulden over een periode van maximaal vijf jaar geheel of gedeeltelijk terug te betalen. De rechtbank bepaalt de datum waarop er over het reorganisatieplan wordt gestemd waarna het reorganisatieplan wordt gehomologeerd na goedkeuring door de schuldeisers. Het reorganisatieplan dient de huidige staat van de onderneming te beschrijven, inclusief de uitdagingen waarmee ze te maken heeft, de manier waarop deze zullen worden aangepakt, hoe de rentabiliteit zal worden hersteld, en welke maatregelen hiervoor zullen worden genomen.


Bij de overdracht van de gehele of gedeeltelijke overdracht van de onderneming wordt de mogelijkheid geboden om nog rendabele activiteiten van de onderneming over te laten. Hierbij kan een gedeeltelijke redding van de onderneming worden vooropgesteld en wordt de overnemende onderneming gevrijwaard van de risico's die verbonden zijn aan de over te laten onderneming.


Heeft u nog een vraag over insolventierecht & herstructureringen?


Wenst u beroep te doen op onze expertise?