Marijke Everaert, Advocate
Oktober 2021
Een huurwaarborg dient voor de verhuurder als zekerheid dat de huurder zijn verplichtingen nakomt. Ingeval de huur betrekking heeft op de hoofdverblijfplaats voorziet de wet dat de huurwaarborg slechts 3 maanden huur mag bedragen.
Voor huurovereenkomsten die werden afgesloten vanaf 1 januari 2019 geldt het Vlaams Woninghuurdecreet. Voor de huurovereenkomst afgesloten vóór 1 januari 2019 blijven de oude federale regels gelden.
Vraag advies bij me-legal om uw oude huurcontracten onder de loep te nemen en deze aan te passen aan de nieuwe regelgeving.
Sinds de toepassing van het Vlaamse Woninghuurdecreet van 1 januari 2019 mag de verhuurder maximum een waarborg van maximaal 3 maanden huur vragen. Voorheen was deze op 2 maanden bepaald.
De waarborg kan naar keuze van de huurder drie vormen aannemen.
De meest gangbare praktijk is dat het bedrag van de huurwaarborg op een geïndividualiseerde rekening wordt gezet bij een financiële instelling. Doch ook een zakelijke zekerheidsstelling op naam van de huurder bij een bank geldt als mogelijke huurwaarborg. Een voorbeeld hiervan is een effectenpand. Ook het OCMW kan een huurwaarborg voorschieten.
Bovendien kan ook een persoonlijke borgstelling door een natuurlijk persoon of rechtspersoon gegeven worden mits akkoord van de verhuurder. Zo kunnen ouders zich bijvoorbeeld borgstellen voor de huurovereenkomst van hun kinderen.
Bij het Vlaams Woningfonds kan een renteloze huurwaarborglening worden gevraagd.
De waarborg heeft betrekking op alle verbintenissen uit de huurovereenkomst. De verplichtingen van de borg blijven van kracht na verlenging van de overeenkomst en na omzetting tot een overeenkomst voor de duur van negen jaar.
De interesten die de rekening opbrengt, komen ten goede aan de huurder. Ook in geval deze niet op een rekening werden gezet, maar in contanten ontvangen werden, heeft de huurder het recht om 6% interest op deze huurwaarborg op te eisen.
Een huurcontract kan spontaan aflopen of kan worden opgezegd door de verhuurder of door de huurder. Als het huurcontract eindigt, dient de huurwaarborg worden vrijgegeven.
De wettelijke termijn voor het terugstorten van de huurwaarborg bedraagt 3 maanden.
Indien de huurder al zijn verplichtingen is nagekomen (betaling van de huur en lasten, het gehuurde goed als een goede huisvader onderhouden, eventuele schade heeft hersteld), is de verhuurder verplicht om de huurwaarborg vrij te geven. De vrijgave is dus afhankelijk van de vraag of er sprake is van achterstallige betalingen van huur of kosten, of eventuele huurschade.
Indien niet aan alle voorwaarden is voldaan kan de huurwaarborg gelden als compensatie. Een gedeelte van de huurwaarborg kan bijvoorbeeld worden ingehouden indien er nog bepaalde kosten dienen te worden afgerekend.
De bank zal de huurwaarborg vrijgeven indien ze een wederzijds schriftelijk ondertekend akkoord heeft ontvangen van de beide partijen is of een vonnis van de vrederechter.
Als de huurwaarborg niet spontaan wordt vrijgegeven, wordt er best een ingebrekestelling opgemaakt. Een officiële aanmaning van Me legal advocaten zal menig verhuurder tot actie doen overgaan. Indien een ingebrekestelling of aanmaning geen soelaas brengt, kan de verhuurder zich tot de bevoegde vrederechter wenden om een bemiddelingsprocedure aan te vatten of een juridische procedure op te starten.
Er dient een verzoekschrift te worden ingediend bij de vrederechter van het kanton waar het onroerend goed gelegen is. Na uitspraak van de vrederechter zal er een vonnis verkregen worden tot vrijgave van de waarborg. De kosten van de procedure kunnen volledig ten laste van de verhuurder worden gelegd.
Sinds de Woninghuurwet van 01/01/2019 van toepassing is, geldt er een korte verjaringstermijn van één jaar om de huurwaarborg vrij te geven. De verhuurder dient dus binnen het jaar nadat de huurovereenkomst is beëindigd de vrijgave aan te vragen. Na deze termijn van 1 jaar, komt de huurwaarborg toe aan de huurder.
Huurschade is de schade die de huurder of zijn naasten (kinderen, bezoekers) aan de eigendom van het verhuurde pand hebben aangebracht.
Ingevolge een fout of nalatigheid is het de huurder zelf die opdraait om de schade te herstellen. Is de schade een gevolg is van normale slijtage, de ouderdom van het gebouw of door overmacht (zoals een natuurramp) moet de verhuurder voor de herstelling opdraaien.
Door de plaatsbeschrijving op het einde van het huurcontract te vergelijken met de plaatsbeschrijving die aan het begin van het contract werd opgesteld, kan de eventuele schade die aangebracht werd tijdens de duur van het contract bepaald worden.
Ingeval van schade is het van belang om te bepalen waar de verantwoordelijkheid ligt. De verhuurder kan in geval van schade bepalen of hij van de huurwaarborg een deel wil gebruiken voor de herstelling ervan.
De huurwaarborg van studentenkamers mag maximaal 2 maanden bedragen en mag ten vroegste 3 maanden voor de aanvang van de huurovereenkomst worden verstrekt.
De waarborg kan via een geldsom op een geïndividualiseerde rekening bij een bank op naam van de huurder worden gezet ofwel worden gestort op een door de verhuurder opgegeven rekening. Ook een zakelijke zekerheidsinstelling is mogelijk. Deze regeling wijkt af van de normale regeling omdat er hier geen verplichting geldt om een geblokkeerde rekening te gebruiken.
De huurovereenkomst eindigt na verloop van de duur die in de overeenkomst vermeld is en kan niet stilzwijgend worden verlengd.
Me Legal begeleidt u bij de revisie van diverse huurcontracten zowel bij huurcontracten in het kader van de woninghuurwet als handelshuurcontracten. Ook bij huurachterstallen en diverse problemen adviseren wij u graag.
Meer informatie vindt u ook op onze website www.me-legal.beNURNUR
Over me-legal
Me-legal is een dynamisch advocatenkantoor te Aalst, gespecialiseerd in ondernemingsrecht, contractenrecht, bouwrecht en fiscaal recht.
Contacteer ons