Advocatenkantoor Aalst

De echtscheiding

Marijke Everaert, Advocate

Februari 2022

Welke echtscheidingsprocedure wordt best gekozen: een EOT of EOO?

 

Indien beide partners niet meer kunnen samenleven en u beslist in de echt te scheiden, dienen er heel wat afspraken te worden gemaakt.


Praktische zaken zoals verblijfsregelingen, financiële regelingen, vermogensrechtelijke regelingen in het kader van de verdeling van uw roerend en onroerend vermogen, dienen in een akkoord te worden gegoten.

 

Welke vormen van echtscheiding kent de wet?


  • EOT: De echtscheiding door onderlinge toestemming indien beide partijen een akkoord bereiken.
  • EOO: De echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting van het huwelijk indien u en uw partner geen akkoord kunnen sluiten over de scheiding.


 

1. EOT (ECHTSCHEIDING ONDERLINGE TOESTEMMING)


Een EOT is de meest eenvoudige en voordelige procedure.  Er wordt door beide partijen een EOT-overeenkomst opgesteld waarin alle voorwaarden van de echtscheiding omschreven staan en waarin er een akkoord bereikt wordt over enkele familiale en materiële punten.


Deze overeengekomen punten worden in een vermogensrechtelijke overeenkomst of regelingsakte volgens art. 1287 Ger. W. en een familierechtelijke overeenkomst volgens art. 1288, eerste lid Ger. W. gegoten.


De regelingsakte


De inhoud van de regelingsakte komt overeen met deze van een vereffening en verdeling. Het betreft vnl. de verdeling van de onroerende en roerende goederen, de verdeling van de bezittingen en de gelden, afspraken inzake belastingen, erfrecht en groepsverzekeringen.


De familierechtelijke overeenkomst


Inzake de familierechtelijke overeenkomst dient er een overeenkomst gesloten te worden betreffende de volgende drie zaken:


- de uitoefening van het ouderlijk gezag en het recht op persoonlijk contact met hun minderjarige kinderen;


- bijdrage in het onderhoud, het verblijf en de opvoeding van de kinderen;


- uitkering tussen de echtgenoten.


Procedure


Zodra de overeenkomst EOT is opgesteld, wordt er een verzoekschrift ingediend bij de rechtbank van eerste aanleg.  Indien er een gezamenlijk akkoord wordt bereikt en aan alle formaliteiten en voorwaarden werd voldaan, zal de rechter de echtscheiding uitspreken.


Sinds 01/09/2018 is een procedure via schriftelijke verschijning mogelijk en is het niet meer nodig persoonlijk te verschijnen.


Een echtscheiding in onderling overleg (EOT) is de aangewezen oplossing.


Doch, in bepaalde gevallen kan het aangewezen zijn om eerst te kiezen voor een EOO als dekkingsmiddel en dan vervolgens voor een EOT te kiezen.  Dit kan nuttig zijn indien de onderhandelingen in EOT te lang aanslepen of zouden kunnen ten einde lopen.


Er kunnen ook bepaalde deelakkoorden gemaakt worden in het kader van een procedure EOO.

 


2. EOO (ECHTSCHEIDING OP GROND VAN ONHERSTELBARE ONTWRICHTING VAN HET HUWELIJK)


Indien het niet meer lukt om in onderlinge toestemming te scheiden, is onherstelbare ontwrichting van het huwelijk de enige mogelijkheid.


U dient bij de rechtbank van eerste aanleg van de laatste echtelijke verblijfplaats of van de woonplaats van de verweerder langs te gaan zowel bij bewijs van onherstelbare ontwrichting als bij een feitelijke scheiding.


Er zijn 2 mogelijkheden om met deze procedure te werken.


1/ Bewijs van onherstelbare ontwrichting


Het huwelijk is onherstelbaar ontwricht wanneer het onmogelijk is om nog verder samen te leven. 


Wat zegt de wet?


Artikel BW 229 § 1 stelt dat de echtscheiding wordt uitgesproken wanneer de rechter vaststelt dat het huwelijk onherstelbaar ontwricht is.  Het huwelijk is onherstelbaar ontwricht wanneer de voortzetting van het samenleven tussen de echtgenoten en de hervatting ervan redelijkerwijs onmogelijk is geworden ingevolge die ontwrichting.


Het betreft hier een vordering van één van de echtgenoten op basis van concrete wettelijke middelen die dienen als bewijs van de ontwrichting.  Dit kan gaan over het verlaten van de gezinswoning, overspel, geweldplegingen, …  Dat kan worden bewezen op alle mogelijke wettelijke manieren (brieven, e-mails, foto’s, getuigenissen, …).  Aan de hand van deze bewijzen zal de rechter oordelen of hij de scheiding onmiddellijk kan uitspreken.


2/ Feitelijke scheiding


Het huwelijk is eveneens ontwricht als u en uw partner gedurende een bepaalde periode feitelijk gescheiden leven.


Wat zegt de wet?


Artikel BW 229 § 2 bepaalt dat de onherstelbare ontwrichting bestaat wanneer de aanvraag gezamenlijk wordt gedaan door de twee echtgenoten, na meer dan zes maanden feitelijk gescheiden te zijn of wanneer de aanvraag tot tweemaal toe werd gedaan overeenkomstig artikel 1255 § 1 van het Gerechtelijk Wetboek.


Deze vaak voorkomende manier van in het echt te scheiden wordt door beide echtgenoten samen aangevraagd.  De rechter zal de echtscheiding uitspreken indien de echtgenoten reeds minstens zes maanden feitelijk gescheiden zijn of hun wil tot scheiden minstens twee keer voor de rechtbank hebben uitgedrukt.  Dit is het zogenaamd “herhaaldelijk verzoek”. Na de inleidingszitting waar beide partijen hun akkoord geven tot echtscheiding en een wachttijd van drie maanden, volgt een herhaald verzoek van beide partijen tot echtscheiding waarna de echtscheiding zal worden uitgesproken. Indien de partijen op de inleidende zitting nog niet feitelijk gescheiden leven, is de snelste weg het “herhaaldelijk verzoek”.


Een feitelijke scheiding kan bewezen worden aan de hand van een uittreksel uit het register van de burgerlijke stand. 


Wat zegt de wet?


Artikel BW 229 § 3 stipuleert dat de onherstelbare ontwrichting bestaat ook wanneer de aanvraag wordt gedaan door één enkele echtgenoot na meer dan één jaar feitelijke scheiding of wanneer de aanvraag tot tweemaal toe werd gedaan overeenkomstig artikel 1255 § 2 van het Gerechtelijk Wetboek.

Indien de aanvraag door één van beide partijen wordt ingediend, dan moet u meer dan één jaar feitelijk gescheiden leven.


Eén enkele echtgenoot kan ook een aanvraag indienen tot feitelijke scheiding indien u meer dan één jaar feitelijk gescheiden leeft. Indien er een feitelijke scheiding van minstens één jaar plaatsvindt, zal de rechtbank onmiddellijk de echtscheiding uitspreken zelfs indien de andere echtgenoot niet akkoord gaat.  Indien de maximale duur van één jaar feitelijke scheiding niet kan bewezen worden, zal de rechtbank een tweede zitting vastleggen.  Een feitelijke scheiding van minstens één jaar kan bewezen worden met alle middelen van recht.

 

Acte van echtscheiding

Een huwelijk wordt ontbonden door een vonnis van de rechtbank.  Na het vonnis wordt de echtscheiding overgeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de huwelijksplaats.

 

Conclusie


U merkt dat de keuze tussen een EOT en een EOO niet altijd gemakkelijk is.  Het is daarom belangrijk geval per geval goed na te gaan welke echtscheidingsvorm het beste aansluit bij uw persoonlijke belangen en deze van het kind.


Komt u er bij de regeling niet uit, kunt u zicht laten bijstaan door Me-Legal om tot een overeenkomst te komen.